Web-as

Strokovnjaki za dizajn in razvoj spletnih strani

Kaj je
domena

Spletna domena je edinstven naslov, ki se uporablja za identifikacijo spletne strani ali drugega spletnega vira. Spletni naslov (domena) je sestavljen iz imena in domenske končnice. Ime je enolični identifikator spletnega mesta, končnica pa označuje vrsto domene, na primer .com ali .org. Ime domene spletnega mesta je njegov naslov v internetu in je tisto, kar ljudje vnesejo, da obiščejo spletno mesto. Na primer, spletno mesto z imenom domene “example.com” bi bilo mogoče obiskati na naslovu URL “https://www.example.com”. Domene so pomembne za ustvarjanje digitalne prisotnosti in identitete na spletu. Obiskovalcem pomagajo enostavno najti in si zapomniti spletna mesta ter zaščitijo spletna mesta in z njimi povezane podatke.

Kakšni so
različni tipi domen?

Spletna domena je edinstven naslov, ki se uporablja za identifikacijo spletnih mest in drugih spletnih virov. Obstaja več različnih vrst spletnih domen, od katerih ima vsaka svoj namen in uporabo.

Najpogostejša vrsta domene je generična domena najvišje ravni (gTLD). GTLD so .com, .net, .org, .edu, .gov, .info in .biz. Te domene lahko uporablja kdorkoli, ne glede na lokacijo ali namen njihove spletne strani.

Domene najvišje ravni s kodo države (ccTLD) identificirajo spletna mesta na podlagi njihove geografske lokacije. Primeri so .us za ZDA, .ca za Kanado in .de za Nemčijo in .si za Slovenijo.

Organizacijske domene so tiste domene, ki so registrirane na določeno organizacijo ali podjetje. Najbolj priljubljena organizacijska domena je .com. Imena domen, ki uporabljajo to končnico, pogosto predstavljajo podjetja, neprofitne organizacije in druge organizacije.

Generične domene so domenske končnice za posebne namene, kot so .guru, .club in .pro. Ti so oblikovani tako, da pritegnejo posebne vrste spletnih mest in ciljno občinstvo.

Nazadnje so tu nove generične domene najvišje ravni (ngTLD), ki so novejše razširitve, kot so .app, .io in .blog. Te pogosto uporabljajo spletna mesta, ki se osredotočajo na določene teme, storitve ali dejavnosti.

Pomembno je razumeti različne vrste spletnih domen in njihov pomen, tako da lahko izberete vrsto, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Odvisno od namena vašega spletnega mesta boste morda morali registrirati domeno na določeni ravni, kot je gTLD ali ccTLD, lahko pa se odločite tudi za katero izmed novejših generičnih domen (ngTLD).

Ne glede na to, katero domeno izberete, je pomembno vedeti, da ne gre le za ime, temveč tudi za identiteto in prepoznavnost vaše spletne strani. Z razumevanjem različnih vrst spletnih domen ter upoštevanjem namena in potreb vašega spletnega mesta se lahko prepričate, da registrirate pravo domeno za svoje podjetje ali organizacijo.

Je za domeno bolje
uporabiti ime podjetja ali ključne besede?

Je za domeno bolje uporabiti ime podjetja ali ključne besede?

V resnici je odvisno od vaših posebnih potreb in ciljev. Če želite ustvariti zlahka prepoznavno blagovno znamko, je morda koristno, če uporabite ime vašega podjetja kot domeno. Po drugi strani pa, če želite pritegniti nove obiskovalce na podlagi določenih ključnih besed in besednih zvez, je uporaba ključnih besed v imenu vaše domene morda najboljši pristop. Navsezadnje je pomembno razmisliti, kaj bo vašemu spletnemu mestu prineslo največjo prepoznavnost in uspeh.

Je pomembno
domeno zakupiti na daljši rok?

Da, pomembno je. Ko registrirate svojo domeno, boste imeli možnost registracije za določen čas, običajno od 1 do 5 let. Običajno je najbolje, da svojo domeno registrirate za daljše obdobje, saj s tem zagotovite, da ime vaše domene ne bo poteklo in da ne boste izgubili nadzora nad njo. Poleg tega številni registrarji domen ponujajo popuste za daljša obdobja registracije, kar bi lahko dolgoročno pomenilo boljše razmerje med ceno in kakovostjo.

Ali zakup domene
na daljši rok vpliva na rangiranje v Googlu?

Da, Google pri razvrščanju spletnih mest upošteva dolžino registracije vaše domene. Daljša registracija običajno pomeni, da imate vzpostavljeno spletno stran in aktivno vzdržujete svojo domeno, kar lahko pozitivno vpliva na vaše uvrstitve v iskalnikih.

Kje
zakupiti domeno?

Prav posebnih razlik med ponudniki ni. Domena se praviloma zakupi pri registrarju, kjer boste zakupili gostovanje. Ekipa Web-as domene zakupuje izključno pri ponudniku Neoserv, kar priporočamo tudi svojim strankam. Zakaj izveste v naslednjem članku.

Kontaktirajte nas

ob delavnikih med 8. in 18. uro